Presstödet måste bort!

Jag läste Aftonbladet idag av en enkel anledning, det var det enda att läsa. Aftonbladet sponsrar försvaret med gratistidningar så att de värnpliktiga ska få del av världsnyheterna. När jag satt där och läste denna hemska kvällstidning, med ytterst begränsad journalistik, insåg jag att egentligen borde jag läsa mer Aftonbladet och mindre Svenska Dagbladet av en anledning. Presstödet!

Detta fantastiskt orättvisa system att tvåan på en marknad ska få ett bidrag för att kunna konkurrera med den som leder är helt sjukt. Varje år går 530 miljoner kronor (2006) av skattebetalarnas pengar till att finansiera dåliga och icke lönsamma tidningar. Är detta verkligen en vettig lösning?

Men då säger säkert någon att hur ska man då  kunna starta en tidning om man inte får stöd i början av staten. För det första, om du inte har ett tillräckligt bra koncept för att locka privata finansiärer så ska du inte starta någon tidning. För det andra, du får ändå inte presstöd under ditt första verksamhetsår så du har inte nytta av presstödet förrän du etablerat dig på marknaden ändå.

Ofta har jag hört argumentet att om vi inte ger presstöd kommer det bli monopol på marknaden och detta kommer ge möjligheten till att snedvrida nyheterna som rapporteras. Detta stämmer heller inte, eftersom att alla människor är inte lika och en betydande del av Sveriges befolkning tycker inte att Dagens Nyheter är bättre än Svenska Dagbladet och de kommer att fortsätta att föredra Svenska Dagbladet även om de inte får 65 miljoner i stöd varje år av staten. Därför kommer det aldrig att bli något monopol på nyheter och därför hoppas jag och tror att Presstödet läggs i papperskorgen inom en mycket snar framtid.

Presstödet måste bort!

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Presstödet måste bort!”

 1. Jacob Says:

  Hej käre Erik!

  Det finns en sak att nämna i detta sammanhang, ang det faktum att ifall alla tidningar i ett land endast skulle finansieras av privata finansiärer så skulle oundvikligen innehållet blivit påverkat på ett eller annat sätt. Vi kan ta ett enkelt exempel som Fox i USA, som finansieras av republikanerna och därav gynnar dessa i nyhetsflödet som kanalen har. Följande videoklipp, http://www.youtube.com/watch?v=O2qTdFX6thg, bevisar tesen.

  Det är ju allmänt känt att republikanerna har en fientlig inställning gentemot invandrare, ett ekonomiskt exempel på detta är det faktum att sedan republikanerna suttit vid makten har priset på en enkelbiljett till USA höjts i värde och kostar idag mer än dubbelt än en tur o retur-biljett.

  Summan av kardemumman blir helt enkelt att ibland så måste man backa lillebror i den tuffa vardagen mot de stora i klassen. Eller hur?

 2. erikraita Says:

  Jag håller med Jacob i att nyhetsflödet kan påverkas av finansiärerna, men det sker ju redan i Sverige idag. Skillnaden mellan till exempel FOX och Sveriges Television är att det är hur uppenbart som helst att FOX har andra intressen medan säkert många inte inser att SVT faktiskt också har det. Om staten sköter mediaövervakningen kan de också styra den och det är betydligt farligare än att privata företag konkurrerar med varandra, eftersom staten dessutom kan använda sig av lagboken för att stoppa obekväma åsikter. Jag säger inte att så sker i Sverige, men SVT vinklar även sin rapportering.

  Presstödet däremot gäller bara tryckta tidningar och där har inte staten haft en egen tidning någon gång, däremot har det funnits tidningar som gått statens ärenden. Att innehållet på den svenska tidningsmarknaden påverkats avsevärt på grund av att man infört ett stöd till tidningar som går dåligt har jag mycket svårt att tro, mer än möjligen att flera tidningar med bra och intressant samhällsinformation inte fått en chans att etablera sig på grund av att de gamla tidningarna fått orättvisa fördelar.

  Som avslutning tycker jag det är totalt fel att klassa en halv befolkning i runda slängar som främlingsfientliga, på den enda grunden att biljetterna till USA kostar mer. Jag kan hitta flera republikaner som är betydlig mindre främlingsfientliga än deras demokratiska motsvarighet. Dessutom får du inte glömma att USA är det land i världen som tar emot flest invandrare i världen varje år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: