Två legender

Ikväll är det DN-galan och under friidrottstävlingarna i Stockholm kommer två symboler för de svartas kampanj mot diskriminering och rasism att hyllas, Tommie Smith och John Carlos.

Året var 1968, platsen Mexiko City. Två unga svarta amerikaner hade vunnit OS-guld respektive OS-brons på löpning 200 meter. Under prisceremonin bär de unga männen inga skor, utan har bara svarta strumpor på fötterna. Dessutom har de en svart handske på sig. Under den amerikanska nationalsången sträcker männen upp den näve som de har handsken på och håller den knuten, samtidigt som de tittar ner i marken. Världen är chockad!

Hur vågar dem göra ett politiskt utspel i ett idrottsevenemang som absolut inte har med politik att göra? Runt om i världen och speciellt i USA rasar makthavarna mot deras utspel, samtidigt hyllas de som hjältar av den svarta befolkningen. De kom att få sin upprättelse. Idag hyllas de som hjältar, precis som dem borde ha hyllats för 40 år sedan.

En annan sak som är intressant att notera är att den person som åkte allra mest illa ut efter kuppen var silvermedaljören från Australien Peter Norman. Han fick inte delta i fler OS på grund av att han bar ett märke under prisceremonin som stödde Carlos och Smiths kamp mot rasism. Peter Norman tog då flaskan till hjälp och 2006 avled han tragiskt av en hjärtinfarkt.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: