Hot mot goda språkkunskaper

I dagens Aftonbaldet Debatt skriver Evert Palmquist att SVT borde dubba alla utländska program, eftersom synskadade inte kan ta del av programmet. Han tar upp att idag är det i stort sätt bara Rapport som är svensktaligt och att därmed får synskadade väldigt svårt att ta del av SVT:s utbud.

Evert Palmquists idé är ett direkt hot mot de goda språkkunskaperna som många svenskar för närvarande besitter. Hur kommer det sig att svenskar generellt är väldigt bra på utländska språk i allmänhet och engelska i synnerhet? Jo, den svenska språkundervisningen har en del att göra med det, men den allra största skillnaden mellan oss och andra nationer är att vi inte dubbar de program som vi importerar utan behåller originalrösterna och kompletterar det med svensk text. Ungdomar lär sig språk idag i första hand från TV och musik, inte i skolan. Om vi tar bort det kommer språkkunskaperna direkt försämras.

Dessutom tar Palmquist upp att han inte kan ta del av SVT, eftersom han inte kan se texten. Hade han då istället kunnat engelska eller kanske rent av tyska, franska, spanska eller italienska hade han kunnat ta del av programmen och det bevisar ju att vi borde ha mer utländska program i SVT så att fler lär sig andra språk. Han avslutar med att hota med att inte betala TV-licensen eftersom han inte får något ut av SVT. Detta tycker jag är rent absurt då massvis med människor tvingas betala TV-licens, trots att de aldrig tittar på SVT. Han som då faktiskt tittar på Rapport är det ju verkligen inte synd om. Skärpning!

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: