Historielärare vet för lite!

Läste idag att 7 av 10 lärare vet för lite om förintelsen under nazismen i Tyskland. Det kanske inte säger så mycket, men låt mig ta ett exempel som jag själv fick uppleva idag. Aftonbladet hade ett test med 11 frågor angående förintelsen. Jag och min kompis Mats tog testet och jag fick 5 av 11 rätt. Jag skämdes som en hund, men Mats tyckte att jag var kunnig som svarade rätt på så många frågor. Jag kunde inte förstå honom, sedan läste jag den tillhörande artikeln. Där visade det sig att det var samma test som lärarna hade tagit och 7 av 10 hade fått minst 8 fel av 11 möjliga.

Följdfrågan är såklart då, är det jag som är kunnig eller lärarna som är okunniga? För att tydliggöra svaret på frågan kan jag säga att jag gissade på tre av de frågorna som jag fick rätt på, vilket givetvis även lärarna fick lov att göra. Dessutom har jag aldrig studerat någon mer avancerad historia än Historia B på gymnasiet, så det kan inte påstås att jag är någon expert på förintelsen.

Det som kanske är ännu mer skrämmande i sammanhanget är att kunskapen om världens kanske största massmord genom tiderna, det i Sovjetunionen, är ännu sämre. Även om lärarna skulle veta mer om denna händelse i historien så skulle de ändå inte få samma möjlighet att lära ut denna kunskap som när det gäller förintelsen. Sovjetunionens utrensningar ges betydligt mindre plats i läroplanen, trots att de till människoantalet kanske var så mycket som 10 gånger värre (finns inga fasta källor pga att Sovjetunionen gjorde sitt bästa för att röja undan alla bevis om massmorden och utrensningarna).

Den svenska skolan har onekligen en hel del att arbeta med!

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: