Robin Hood var inte socialist!

Ofta får jag höra när det talas om Robin Hood och hans bravader i Sherwoodskogen att han var en sann socialist som ”tog från de rika och gav åt de fattiga”. Detta stämmer inte alls, utan om sagofiguren haft någon politisk tillhörighet hade han definitivt varit liberal i sina värderingar.

Varför? Det är väldigt enkelt, vad var det Robin Hood egentligen gjorde när det talas om att han tog från de rika och gav åt de fattiga? Jo, han tog från staten och gav åt skattebetalarna. De som var fattiga i berättelserna om Robin Hood var hårt arbetande bönder och handelsmän. De var fattiga eftersom den elake prins John tog skyhöga skatter och såg till att hans rika vänner fick del av dessa tillgångar. Prins John var en diktatorisk ledare som styrde med järnhand och var mycket korrumperad. Han gjorde kort och gott allt för egen vinning.

Det som Robin Hood gjorde var att plundra de korrumperad och mäktiga vännerna till prins John samt utmanade prins John varje gång det var ett tillfälle. Sedan tog han de rikedomarna och gav tillbaka dem till den rättmätiga ägarna, de fattiga bönderna och handelsmännen. Ingenstans sägs det att han tog från de människor som förtjänat sin rikedom genom hårt arbete, utan han tog bara från de som inte förtjänat sina rikedomar. Med andra ord tog han inte från de rika och gav till de fattiga rakt av, utan han tog från de orättmätiga ägarna och gav till de rättmätiga. Det är ett ideal värt att följa!

Detta är en viktig skillnad att se. Precis som Robin Hood gjorde det rätta när han tog från folk som inte förtjänade sina tillgångar och gav åt de som förtjänade dem, måste svenska folket vara tydliga och säga att det är inte OK om staten tar ens hårt hoptjänade slantar och ger till en person som inte förtjänar dem. Dock så tror jag att skattesänkningar är en bättre lösning på problemet än plundring.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: