Skolk syns redan i betyget

I förra veckan sa utbildningsminister Jan Björklund att skolk skulle skrivas in i betyget inom en snar framtid. Visst, det är ju ändå skolplikt i Sverige, tänkte jag först. Men sedan läste jag vidare och så visade det sig att han pratade om gymnasieskolan, en frivillig skola som det absolut inte finns några krav på att man ska genomföra. Så med andra ord så ska Jan Björklund tvinga dessa frivilligt studerande ungdomar att delta i undervisningen.

Dessutom använder de helt fel argument. De säger att utbildningen kostar staten mycket pengar och att detta är ett sätt att tvinga de som har låg närvaro att närvara. Detta görs ju redan genom att du mister ditt studiebidrag om du inte är närvarande tillräckligt mycket. Jag tror dessutom att avhoppen från gymnasieskolan blir fler om tvång på att närvara 100 % införs.

Slutligen så syns ju redan skolk i betyget, då jag kan garantera att hög närvaro hör samman med bättre betyg. Det finns (tyvärr) ingen möjlighet för ungdomar att inte dyka upp på lektionerna under ett helt år, utan bara komma till skolan och visa att du har lärt dig det du ska för att uppnå betygskraven för MVG. Istället har kunskapen och målen med kursen hamnat i andra hand i förhållande till den personliga relationen till läraren. Om vi hade fokuserat på rätt saker från början när studieresultaten började sjunka i förhållande till andra i-länder hade vi kanske fortfarande legat i topp?

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: